Slottsstek

Slottsstek
Foto: TV4

Det allra godaste med slottsstek är såsen, så gör inte för lite.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,3 kg nötstek, innanlår eller fransyska
  • 3-4 dl nötbuljong
  • 4 st steklökar
  • 4-6 st ansjovisfiléer, mosade
  • 1 st lagerblad
  • 6-8 korn kryddpeppar
  • 4-5 korn vitpeppar
  • 1 msk ättika
  • 1 msk sirap
  • ev. 2 msk konjak
  • salt och peppar

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 3 dl steksky
  • 1-2 dl grädde
  • ev. lite ansjovisspad
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Krydda steken med salt och peppar. Bryn den väl runtom och lägg i stekgryta. Späd med buljong och lägg i samtliga ingredienser. Stek sakta cirka 1 1/2 timma eller tills termometen visar på 70°. Tag upp steken.
  2. Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med silad steksky och grädde och koka i 5 minuter. Smaka eventuellt av med ansjovisspad.
  3. Servera steken med sås, grönsaker och inlagd gurka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept