Klassisk slottsstek

Slottsstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk slottsstek

19 ingredienser

Av alla svenska ”söndagsstekar” anses nog slottssteken vara den mest berömda. Du kan använda styckningsdelar som innanlår, rostbiff eller fransyska. Servera slottsteken med kokt potatis - och glöm inte såsen, det är den som ramar in denna klassiker!

Ingredienser

portioner
  • 1,3 kg nötinnanlår (eller fransyska)
  • 3-4 dl nötbuljong
  • 4 steklökar
  • 4-6 ansjovisfiléer, mosade
  • 1 lagerblad
  • 6-8 kryddpepparkorn
  • 4-5 vitpepparkorn
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 1 msk sirap
  • 2 msk cognac (efter smak)
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 3 dl steksky
  • 1-2 dl grädde
  • ev ansjovisspad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Krydda steken med salt och peppar. Bryn den väl runtom och lägg i stekgryta. Späd med buljong och lägg i samtliga ingredienser. Stek sakta cirka 1 1/2 timma eller tills termometen visar på 70°. Tag upp steken.
  2. Fräs margarin och mjöl i en kastrull. Späd med silad steksky och grädde och koka i 5 minuter. Smaka eventuellt av med ansjovisspad.
  3. Servera steken med sås, grönsaker och inlagd gurka.