Skummande gurksoppa med vitlökskrutonger

Skummande gurksoppa med vitlökskrutonger
Foto: TV4

Det här är en festlig förrättssoppa som brukar överraska de flesta gäster. Precis före servering slår man mousserande vin i soppan, som gör den härligt skummande. Till den här soppan behöver du en mixer eller matberedare.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stor slanggurka
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 dl mousserande vin

Till dekoration:

  • 12 tunna skivor baguette
  • 20 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk vitlökspulver

Gör så här

  1. Krutonger: Värm ugnen till 225°. Bre baguetteskivorna med smör och strö över salt, peppar och vitlökspulver. Lägg baguetteskivorna på en plåt och rosta dem i ugnen i 3-5 minuter.
  2. Skala och hacka löken fint. Fräs den i smör på låg värme. Den ska inte ta färg. Skär gurkan i mindre bitar och låt den fräsa med en kort stund. Lägg över i en kastrull, häll på buljong och koka upp. Sjud i 5 minuter.
  3. Mixa soppan och lägg tillbaka i kastrullen. Rör ner grädden och krydda med salt och peppar. Precis före servering ges soppan ett uppkok och vinet hälls i. Servera i varma tallrikar och dekorera med myntablad. Servera krutongerna till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept