Skogssvampsoppa med västerbottensgratinerad knäckepizza

Skogssvampsoppa med västerbottensgratinerad knäckepizza
Foto: TV4

Skogssvampsoppa med västerbottensgratinerad knäckepizza

Av: Gustav - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

40 m

Det bästa från Dalarna, Västerbotten och de svenska skogarna i en liten skål.

Dryckestips: Ett mustigt italienskt rödvin eller en god alkoholfri ale

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner små portioner

Svampsoppa

  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 0,5 citron, zest
  • 5 dl svampbuljong (utspädd)
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g skogschampinjoner
  • 1 dl blandade torkade skogssvampar
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk persilja, finhackad

Knäckepizza

  • 1 rundplatta brungräddat knäckebröd
  • 2 dl Västerbottensost, riven
  • 2 msk smör
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

Svampsoppa

  1. Hacka lök och vitlök. Rensa och hacka champinjonerna. Lägg den torkade svampen att blötas upp i den varma svampbuljongen.
  2. Fräs löken och vitlöken mjuk i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smöret. Stek den färska och den blötlagda svampen i omgångar i kastrullen tills allt vatten dunstat och svampen fått lite färg.
  3. Ha i kryddorna, buljongen, grädden och citronzesten i kastrullen och koka i ca 10 minuter. Mixa och smaka av. Strö persilja och lite extra citronzest över toppen på soppan.

Knäckepizza

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Bred smör över hela knäckeplattan och fördela ost och flingsalt jämt över brödet. Grädda i ca 10 minuter i ugnen tills osten fått lite färg. Klipp i åtta till tio slices med en sax och servera till soppan.