Skogssvampsoppa med västerbottensgratinerad knäckepizza

40 m
4 små portioner
Skogssvampsoppa med västerbottensgratinerad knäckepizza
Foto: TV4
40 m
4 små portioner

Du behöver

Svampsoppa

  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 0,5 citron, zest
  • 5 dl svampbuljong (utspädd)
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g skogschampinjoner
  • 1 dl blandade torkade skogssvampar
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk finhackad persilja

Knäckepizza

  • 1 rundplatta brungräddat knäckebröd
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 2 msk smör
  • 1 krm flingsalt

Gör så här

  1. Svampsoppa
    Hacka lök och vitlök. Rensa och hacka champinjonerna. Lägg den torkade svampen att blötas upp i den varma svampbuljongen.
  2. Fräs löken och vitlöken mjuk i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smöret. Stek den färska och den blötlagda svampen i omgångar i kastrullen tills allt vatten dunstat och svampen fått lite färg.
  3. Ha i kryddorna, buljongen, grädden och citronzesten i kastrullen och koka i ca 10 minuter. Mixa och smaka av. Strö persilja och lite extra citronzest över toppen på soppan.
  4. Knäckepizza
    Sätt ugnen på 200 grader. Bred smör över hela knäckeplattan och fördela ost och flingsalt jämt över brödet. Grädda i ca 10 minuter i ugnen tills osten fått lite färg. Klipp i åtta till tio slices med en sax och servera till soppan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept