Skogens läckerdiva med smörslungade kantareller

Skogens läckerdiva med smörslungade kantareller
Foto: TV4

Skogens läckerdiva med smörslungade kantareller

Av: Alexander - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h 30 m

Smakrik älggryta med rödvin och champinjoner som serveras med västerbottenrisotto och smörslungade kantareller.

Dryck: Rödvin

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älggryta

  • 600 g hel älgfilé
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 l vatten
  • 1 dl kalvfond
  • 4 lagerblad
  • 4 enbär
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt
  • 3 korn vitpeppar
  • 4 dl rött vin
  • 2 morötter + 1 morot till garnering
  • 1,5 selleristjälken
  • 100-200 g champinjoner (små)
  • 2 gula lökar
  • 1 dl syltlök
  • 100 g kantareller
  • smör, till stekning

Risotto

  • 3 dl arborioris
  • 1 l vatten
  • 4 msk kantarellfond
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 100 g Västerbottensost
  • 2 msk smör

Gör så här

Älggryta

  1. Bryn köttet i en stekpanna med en rejäl klick smör tills den fått en fin stekyta. Lägg sedan filén i en lergryta. Slå över vatten, kalvfond, lagerblad, enbär, timjan, salt, vitpeppar och rödvin. Lägg på locket och låt sjuda i ca 45-60 minuter. Vänd och ös köttet några gånger under tiden.
  2. Skär morötter, selleri, champinjoner och lök i små bitar. Lägg ner i grytan och låt koka ytterligare 30 minuter. Köttet ska vara mört. Prova med en sticka, den ska släppa lätt när man drar ut den.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek kantarellerna i en stor klick smör. Ta ut köttet från grytan och skär i tunna skivor. Garnera med syltlök, morot och smörstekta kantareller.

Risotto

  1. Koka upp vatten och fond. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs ris och löken i smör i en kastrull tills grynen ser ”genomskinliga” ut. Häll på vinet och låt det koka in. Häll på den varma buljongen lite åt gången. Rör om då och då. Koka tills riset är ”al dente”, ca 20-25 min.
  3. Riv osten fint. Ta kastrullen från värmen och rör ner osten i risotton så att den smälter. Servera tillsammans med älgen.