Skogens konung från Röstorp med kantarellsås och lokala primörer

Skogens konung från Röstorp med kantarellsås och lokala primörer
Foto: TV4

Skogens konung från Röstorp med kantarellsås och lokala primörer

Av: Angelica - Oskarshamn

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

30 m + 1 h marinering

Helstekt marinerad älgfilé med kantarellsås och jordärtskockscrème - Passar perfekt om man vill ha en lite lyxigare husmanskost i modern tid. /Angelica

Dryck: Rött vin Gemtree 2014 (ekologiskt) från Australien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

marinad

  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk farinsocker
  • 1 dl JOKK svarta vinbär
  • 0,5 dl olja

älgfilé

  • 800 g älgfilé
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk smör

Kantarellsås

  • 1 l kantareller, rensade
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 2 msk sky, från älgfilén
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Jordärtskockscrème:

  • 4 jordärtskockor
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk grädde
  • 2 tsk vitt vin
  • 1 msk citron
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Servering:

  • 8 kvisttomater, ugnsrostade
  • 8 stjälkmorötter
  • 4 rödbetor
  • hemgjord svartvinbärsgelé, till servering

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Marinera köttet i minst en timme innan tillagning.
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén i smör och krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek i ugnen tills köttet har en innertemperatur på ca 60 grader. Spara skyn!

Kantarellsås

  1. Börja med att låta kantarellerna få vattnas ur i stekpannan. Tillsätt sedan schalottenlök och smör. Tillsätt vitt vin, grädde och skyn från köttet. Smaka av med salt och vitpeppar.

Jordärtskockscrème

  1. Koka skockorna i saltat vatten tills de blir mjuka. Häll av vattnet och tillsätt vitlöksklyftan, grädde, vitt vin, citron och smör. Mixa till en mjuk crème och smaka av med salt och peppar.
  2. Garnera tallriken med kokta morötter, rödbetor, de ugnsrostade kvisttomaterna, älgfilén, kantarellsåsen, jordärtskockscrèmen och gärna en klick hemgjord svartvinbärsgelé.