Skinkstek från Äs

Skinkstek från Äs
Foto: Fredrik Persson

Skinkstek från Äs

Av: Äs gård

17 ingredienser

Klassisk skinkstek med gräddsås, gelé och potatis.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Poons köttskola

Ingredienser

portioner
  • 1 kg skinkstek benfri
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • ca 5 dl vatten
  • 6 dl sky
  • 0,5-1 köttbuljongtärning
  • 1 dl vatten, kallt
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • salt
  • vitpeppar
  • ev ädelost (eller annan blåmögelost efter smak)

Servering

  • potatis, kokt
  • svartvinbärsgelé
  • haricots verts

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in köttet med salt och peppar, lägg det i en ugnssäker form och fyll på med vatten så att ungefär en tredjedel av steken ligger i vatten. Stick in en termometer i köttet och ställ formen på ett galler mitt i ugnen. Ta ut steken när termometern visar 74 grader och svep in den i aluminiumfolie.
  2. Sila skyn och häll den i en kastrull, det ska vara cirka 6 dl. Hetta upp den tills den sjuder och lägg i en halv buljongtärning, det är viktigt att det inte kokar utan bara sjuder. Blanda vatten och mjöl till en jämn smet, häll den i den heta skyn tillsammans med grädde. Låt såsen sjuda i ca 5 min, tillsätt soja och gelé. Smaka av med en liten bit till av buljongtärningen, salt, peppar och eventuellt lite ädelost.
  3. Skär steken i tunna skivor och servera den med kokt potatis, svartvinbärsgelé och haricots verts.