Skärgårdsströmming

Skärgårdsströmming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Skärgårdsströmming

9 ingredienser

En smidig lunchrätt - allt i samma låda. Laga den här rätten när du har kall, kokt potatis över. Knäckebröd och ost är gott till.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg hel strömming (eller 600 g rensad)
  • smör, till formen
  • 6 potatisar, kalla kokta, i skivor
  • 12-15 ansjovisfiléer, i bitar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk ansjovisspad
  • 4 msk dill, hackad
  • 0,5 dl ströbröd
  • vitpeppar, salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skiva de kalla potatisarna. Smörj en ugnssäker form. Täck bottnen av formen med potatisskivorna.
  2. Lägg ansjovisbitar på strömmingens köttsida. Vik ihop så att fiskarna ser hela ut. Ställ dem i rader på potatisbädden med ryggen upp.
  3. Vispa samman grädde, ansjovisspad och dill. Häll detta över strömmingen. Strö över en blandning av ströbröd, lite vitpeppar och salt. Grädda i 200-225° ugn i 20-25 minuter.