Skärgårdssoppa, s/s Norrtelje

Skärgårdssoppa, s/s Norrtelje
Foto: TV4

En riktig skärgårdssoppa ska innehålla just skärgårdsfisk. Använd gös, spätta och/eller abborre. Vill man ha soppan som huvudrätt kan den förstärkas med potatis, svamp och extra mycket grönsaker.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg fisk
  • 1 bit rotselleri
  • 2 morötter
  • 1 liten färsk fänkål
  • 1 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • några nypor torkad timjan, basilika och rosmarin
  • 1 liter god fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • 1 äggula
  • salt och malen vitpeppar
  • citron
  • hackad dill och persilja

Gör så här

  1. Rensa, bena ur och fjälla därefter den fisk som så kräver. Skölj väl och skär fisken i bitar.
  2. Strimla sellerin, morötterna, fänkålen och purjolöken fint. Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg ner grönsaksstrimlorna och låt dem svettas tills de börjar mjukna. Lägg i fisken och kryddorna.
  3. Häll på buljongen och vinet. Sjud tills fisken precis är genomkokt. Det tar bara några minuter.
  4. Häll av lite buljong och blanda med grädden och äggulan. Slå tillbaka i grytan. Blanda försiktigt och värm utan att koka. Smaka av med salt, peppar och citron. Strö över dill och persilja och servera genast i djupa tallrikar med ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept