Skärgårdssoppa

Skärgårdssoppa
Foto: TV4

Fisk och svamp är en härlig kombination. Receptet är beräknat som förrätt. Serveras soppan som huvudrätt kan du gärna tillsätta även ett par tärnade potatisar.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g färsk fisk med skrov, huvud och skinn
  • 1 medelstor skivad morot
  • 0,5 strimlad purjolök
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk dillfrö
  • några korn kajennpeppar
  • 4 msk finstrimlad purjolök
  • 1 liten skivad morot
  • 10-12 små broccolibuketter
  • 100 g rensad svamp
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt och malen vitpeppar
  • lite färskpressad citron
  • finhackad gräslök eller dill

Gör så här

  1. Rensa och filéa fisken. Koka upp ben, huvud och skinn i 1 liter vatten med morot, purjo, salt, vitpepparkorn, dillfrön och kajennpeppar. Låt koka sakta 25-30 minuter, skumma. Sila buljongen och koka ihop den till ca 7 dl.
  2. Fräs purjolöken, morötterna, broccolin, svampen och potatisen några minuter i smöret i en kastrull. Slå i vinet, fiskbuljongen och grädden, koka upp och låt koka sakta på svag värme 2-3 minuter. Så här långt kan man förbereda.
  3. Vispa i majsstärkelsen, utrörd i lite kallt vatten, och låt soppan koka upp. Lägg i fiskfilén i bitar och koka 1 minut tills fisken är vit och ogenomskinlig, skumma om det behövs. Smaka av med några droppar citron, salt och nymalen peppar. Garnera med dill eller gräslök. Servera gärna med nybakat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept