Skånsk äppelkaka på kavring

Skånsk äppelkaka på kavring
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Skånsk äppelkaka på kavring

5 ingredienser

Det ”skånska” i äppelkakan torde vara kavringen, det sötsura mörka brödet som är så typiskt för vår sydligaste landsända. Brödet rivs till smulor som steks i omgångar i smör. Helst ska den bakas i en gjutjärnspanna. Servera äppelkakan ljummen med kall vaniljsås eller vispgrädde.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl kavring, riven
  • 150 g smör + till form
  • 2 äpplen
  • 3 dl lättsockrat äppelmos
  • vaniljsås, kall (eller vispgrädde)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund form eller en stekpanna.
  2. Stek brödsmulorna i omgångar i 100 g smör. Riv äpplena grovt.
  3. Packa hälften av kavringen i formen. Lägg på äppelmos och de rivna äpplena. Packa resten av kavringen över, slätt och fint. Klicka över resterande smör. Grädda äppelkakan i ugnen i en halvtimme.