Skandinavisk starter med rostade jordärtskockor och jordärtskockspuré

Skandinavisk starter med rostade jordärtskockor och jordärtskockspuré
Foto: TV4

Skandinavisk starter med rostade jordärtskockor och jordärtskockspuré

Av: Filippa - Köpenhamn

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30 m

Lyxigt, vackert och gott! Kombinationen av jordärtskockspuré och rostade jordärtskockor tillsammans med löjrom och chips blir en succé både i smak och textur.

Dryck: Till detta passar ett torrt och mineraliskt vitt vin, t.ex. Chablis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockspuré

  • ca 8 jordärtskockor, skalade och skivade
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt

Rostade jordärtskockor

  • ca 12 jordärtskockor
  • olivolja
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • 2 citroner
  • 4 rädisor, i klyftor
  • 100 g löjrom
  • 1 dl krasse, klippt
  • potatischips med skal

Gör så här

Jordärtskockspuré

  1. Koka jordärtskocksskivorna i mjölken och grädden under ca 12 minuter, tills de blir helt mjuka. Mixa allt med en stavmixer tills purén blir helt slät. Smaka av med salt.

Rostade jordärtskockor

  1. Skala och skär jordärtskockorna i tärningar på 1x1 cm. Blanda jordärtskockstärningarna med olivolja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Baka på 200 grader i ca 17 minuter, de ska ha rejält tuggmotstånd.

Servering

  1. Skala och skär citronerna i små tärningar, 0,5 x 0,5 cm.
  2. Lägg jordskockstärningarna lite spritt på bottnen av djupa serveringstallrikar. Fyll ut hålrummen med klickar av puréen, de små citronbitarna, rädisklyftor, samt klickar av löjrom.
  3. Strö rejält med krasse över, krossa chipsen och dryssla över det hela.