Skållad limpa

Skållad limpa
Foto: TV4

Genom att skålla rågmjölet förbättrar man bakegenskaperna och får ett mer hållbart bröd.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 7 dl vatten
  • 6 dl rågmjöl

Nästa dag:

  • 50 g jäst + 2 msk vatten, 37°
  • 0,5 msk ättika
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 1 msk malda pomeransskal
  • 1 tsk stött fänkål
  • 8-9 dl lantvetemjöl

Gör så här

  1. Koka upp vattnet. Lägg mjölet i en stor bunke och slå vattnet över. Rör till en gröt. Täck bunken och låt den stå i köket tills nästa dag.
  2. Rör ut jästen med lite ljummet vatten och arbeta in i gröten. Rör ner övriga ingredienser och arbeta sist in mjöl till en smidig deg. Knåda, täck över och jäs 45 minuter.
  3. Värm ugnen till 175°. Knåda degen väl, forma ett eller två bröd och lägg på plåt med bakpapper. Jäs 1 timme under duk. Grädda i nedre delen av ugnen 1-1 1/4 tim. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept