Skaldjurssoppa med hemslagen chiliaioli

40 m
4
Skaldjurssoppa med hemslagen chiliaioli
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

Chiliaioli

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk skånsk senap
  • 1,5 tsk vit balsamico vinäger
  • 1 krm cayennepeppar
  • 0,5 msk sambal olek
  • 2 st äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpepppar

Skaldjurssoppa

  • 1 gul lök
  • 0,5 fänkål
  • 1 morot
  • Smör till stekning
  • 300 g frysta räkor
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten
  • 4 msk hummerfond
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl av spadet från burkkräftorna
  • 1 dl grädde
  • 2 msk maizena
  • 1 burk kräftor (à 360 g)

Servering

  • Bröd
  • Dillkvistar

Gör så här

  1. Chiliaioli
    Skala och pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ned senapen, vinägern, cayennepeppar, äggulor och sambal olek. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer cayenne.
  2. Skaldjurssoppa
    Skala och hacka löken, ansa och strimla fänkålen och skala och skär moroten i skivor. Skala räkorna, men spara skalen.
  3. Stek lök, fänkål och morot i smör tills löken är mjuk och glansig. Låt det svettas och tillsätt sedan skalet från de färska räkorna. Tillsätt tomatpuré, vatten, fond, vin och kräftspadet. Låt sjuda i 15 minuter. Sila soppan och häll tillbaka spadet i grytan.
  4. Tillsätt grädden och red med maizena utspätt med lite vatten. Låt soppan koka upp så den tjocknar en aning. Hacka räkorna och kräftorna och lägg ner dem fyra serveringsskålar. Häll över soppan och servera tillsammans med några dillkvistar, chiliaioli och bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept