Skaldjursrisotto med blåmusslor och saffran

Skaldjursrisotto med blåmusslor och saffran
Foto: TV4
Gillis Thalbäck
Gillis Thalbäck

Skaldjursrisotto med blåmusslor och saffran

14 ingredienser

40 m

En krämig skaldjursrisotto med saffran, blåmusslor, räkor, pilgrimsmusslor och kungskrabba. Riktig lyxmiddag på bara 40 minuter.

Ingredienser

portioner
  • 500 g blåmusslor
  • 250 g räkor med skal
  • 160 g kungskrabba
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 fänkål
  • 2 msk smör
  • 3 dl risottoris
  • 0,5 g saffran
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl skaldjursbuljong
  • 5 dl fiskbuljong
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 kruka dill

Gör så här

  1. Skrubba musslorna och släng bort dom som är trasiga eller inte sluts när du knackar dom på köksbänken.
  2. Skala räkorna och plocka ur köttet ur kungskrabban. Skär ner köttet i mindre bitar från kungskrabban.
  3. Skala och hacka schalottenlök och vitlöken, skär ner fänkålen i mindre bitar. Fräs fänkål, vitlök och schalottenlök i 1 msk smör.
  4. Tillsätt ris och saffran och fortsätt fräsa i ca 1 minut. Häll på 2 dl vitt vin. Rör om och låt reducera in allt vin. Späd med buljongerna, lite i taget. Koka tills riset har en krämig konsistens och det tar ca 20 minuter.
  5. Lägg musslorna i en het kastrull med en finhackad vitlök och 1 msk smör. Häll på 1 dl vitt vin, på med lock och låt koka i ca 3-5 minuter.
  6. Halstra pilgrimsmusslorna i en het panna med en klick smör. Salta. Halstra 1-2 minuter per sida.
  7. Vänd ner räkor, musslor och krabbköttet i risotton. Spara några musslor och räkor till garnering och även dom halstrade pilgrimsmossorna och en dillkvist. Smaka av med salt och peppar.