Kumminpesto: Plocka bladen av basilikan och rosta pinjenötterna lätt i en het, torr stekpanna. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Mixa basilikablad, pinjenötter, olivolja, parmesanost, vitlök, citronskal och kummin. Krydda med salt och ställ åt sidan.
Skär potatis och blekselleri i slantar, skiva zucchini och dela dem i kvartar. Skala och hacka schalottenlöken grovt och skala och slanta morötterna. Fräs grönsakerna och krondillen i olivoljan. Tillsätt buljongerna och koka grönsakerna al dente. Krydda med salt, peppar och en nypa socker.
Före servering: Skålla, skala, kärna ur och hacka tomaterna. Hetta upp soppan, tillsätt vermiceller, bönor, tomater, kräftor och musslor och sjud soppan ytterligare ca 1 minut. Fiska upp krondillen och servera soppan direkt med en klick kumminpesto.