Skaldjursknyte

Skaldjursknyte
Foto: TV4

Den här förrätten har hämtat inspiration från det vietnamesiska köket. Om du vill förenkla går det lika bra att rulla vårrullar istället för att nypa ihop degen till knyten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g räkor med skal
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak
  • 2 tsk vietnamesisk fisksås
  • 2 lime
  • 1 näve jordnötter
  • 8 runda rispapper

Nuoc Cham Dippsås:

  • 50 g råsocker
  • 1 dl hett vatten
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 små chili
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 lime
  • 0,5 dl vietnamesisk fisksås

Gör så här

  1. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök, chili och lägg i en skål. Pressa över lime och tillsätt fisksås. Lägg ner räkorna, blanda, täck över och ställ in i kylen. Minst 45 minuter. Rosta jordnötterna i torr stekpanna tills de får färg och börja dofta. Låt svalna och stöt sedan grovt med mortel.
  2. Dippsås: Lägg sockret i en skål, häll på hett vatten och rör om tills sockret har löst sig. Skala och finhacka vitlök, strimla eller hacka chilin och häll ner i sockerlösningen. Tillsätt risvinäger, pressad lime och fisksås. Rör om och servera till vårrullarna.
  3. Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Lägg på fyllning mitt på papperet. Strö över lite rostade jordnötter. Vik in papperet så att små blommor bildas. Gör likadant med resten. Servera med dippsåsen till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept