Sjötorps guld på ett frasigt glutenfritt vitlöksbröd

2 h
4
Sjötorps guld på ett frasigt glutenfritt vitlöksbröd
Foto: TV4
2 h
4

Du behöver

Bröd

  • 25 g färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7-8 dl Lailas glutenfria mjölmix
  • olivolja och flingsalt, till plåten och utbakning

Vitlökssmör

  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 30 g smör

Smörstekta kantareller

  • 200 g kantareller
  • 30 g smör
  • flingsalt efter behag
  • 1 nypa svartpeppar

Gör så här

  1. Bröd
    Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
  2. Tillsätt lite utav mjölet i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen i bunken täckt med bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är cirka 1,5 cm tjocka.
  6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsalt och eventuellt annan smaksättning.
  8. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  9. Vitlökssmör
    Rör ihop smör, vitlök och persilja och bred på brödet. Grädda i ugnen i 7-10 min i 230-250 grader.
  10. Kantareller
  11. Lägg svampen en panna och hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen under fem minuter. Krydda med salt och peppar. Servera de smörstekta kantarellerna på vitlöksbrödet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept