Sjömansgryta

Sjömansgryta
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Sjömansgryta

13 ingredienser

Sjömansgryta är så gott att det gärna kan lagas ofta. Eller i stora lass så att det räcker till ett par middagar och matlådor. Vi har utgått från den klassiska sjömansbiffen men lagt till lite mer rotsaker så att det blir en allt-i-ett-rätt. Grytan kan lagas i ugn eller på spisen.

1 portion innehåller: 418 kcal/999 kJ, 9 g fett, 6 g fibrer.

Ingredienser

portioner
  • 400 g nötinnanlår, fransyska eller ytterlår
  • 2 msk flytande matfett
  • 2 gula lökar
  • 11 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 4 morötter
  • 33 cl mörk öl (eller porter)
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 2 lagerblad
  • ev några kvistar färsk timjan
  • 1 tsk salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär köttet i tunna skivor. Värm lite matfett i en stekpanna och bryn köttet på bägge sidor. Lägg åt sidan.
  2. Skala och skiva löken. Stek den i resten av matfettet. Skala och skiva potatis, palsternackor och morötter.
  3. Varva kött, lök och rotsaker i en rejäl gryta eller en ugnssäker form med potatis underst och överst. Häll över vätska och kryddor.
  4. Låt småputtra i 200° ugnsvärme eller på spisen i 45 minuter till 1 timme. Känn med en sticka att potatisen är mjuk och köttet mört.