Sjömansbiff på rostbiff

Sjömansbiff på rostbiff
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sjömansbiff på rostbiff

12 ingredienser

En klassisk svensk rätt. Använd gärna rostbiff eller innanlår. Det hinner gott och väl bli mört under långkoket på spisen. Sjömansbiff är en behändig gryta som passar att laga till många. Dubblera gärna receptet, men ta 1 1/2 gång av vätskan.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rostbiff (eller nötinnanlår)
  • 3 gula lökar
  • 8-10 potatisar
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 2,5 dl mörk öl
  • 2,5 dl buljong av tärning
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 saltgurka

Gör så här

  1. Skala potatis och lök och skär i skivor. Klipp stjälkarna av persiljan (spara och bind ihop dem med bomullsgarn), hacka persiljebladen. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor och krydda med salt och peppar. Bryn på båda sidor i smör. Ta upp köttet och bryn löken.
  2. Varva kött, lök och potatis i en gryta. Krydda med salt och peppar. Lägg i lagerblad, timjan och persiljestjälkar. Häll på buljong och öl.
  3. Småkoka under lock i ca 45 minuter. Strö över hackad persilja före serveringen. Servera med skivad saltgurka.