Skärets hummersoppa à la Bertil

4 - 6
Skärets hummersoppa à la Bertil
Foto: Tv4
4 - 6

Du behöver

  • 3 kokta humrar
  • 8 dl hummerfond, se nedan
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 purjolök (det vita) skivad i fina skivor
  • 1 morot, strimlad
  • 50 g rotselleri, strimlad
  • 2 msk smör
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk curry
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk cognac
  • salt
  • 4 svartpepparkorn
  • 1 kruka färsk dill

Hummerfond

  • 2 schalottenlökar, delade i stora bitar
  • 1 morot, skivad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 l vatten
  • 4 svartpepparkorn
  • hummerskal från 3 humrar, klippta i småbitar

Focaccia

  • 0,5 pkt färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja (Castello di Mongiovino)
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7-8 dl vetemjöl special
  • olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Övriga tillbehör

  • svarta oliver med kärnor
  • philadelphiaost
  • färsk basilika

Gör så här

  1. Börja med att dela humrarna. Krossa klorna, ta bort magsäcken och tarmarna. Skär köttet i vackra skivor eller bitar. Förvara hummerköttet i en täckt skål i kylen och spara skalen till hummerfonden.
  2. Hemlagad hummerfond
    Blanda lök, morot, vitlök, timjan, tomatpuré och hummerskalen på en plåt och ugnsrosta i 20 min i 200 grader. Blanda 1.5 liter vatten med de rostade skalen och grönsakerna, låt sjuda i 30 min under lock. Låt fonden stå och dra i ca 30 min. Sila bort skalen. Reducera tills ca 8 dl återstår.
  3. Hummersoppa
    Fräs lök, morot och selleri i smör, pudra saffran, paprikapulver och lite curry över. Tillsätt cognacen. Späd med hummerfonden, vinet och 2 dl av grädden. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.Vid servering, vispa resten av grädden tjock och tillsätt, värm upp tallrikarna. Dela upp hummerköttet i botten på varje tallrik. Häll upp soppan runt om och garnera med hackad dill och dillkvist.
  4. Focaccia
    Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i 5 min Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk i ca 35 min. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.
  5. Lägg bakplåtspapper på en plåt, ringa lite olivolja över och strö på flingsalt. Dela degen i två delar och platta till 2 rundlar 1-2 cm tjocka och låt jäsa på nytt i ca 30 min under duk. 
  6. Ta av duken, tryck med fingret i degen så att det formas fördjupningar, ringla över olivolja, strö på flingsalt, färsk rosmarin eller timjan och solrosfrön. Baka brödet i mitten av ugnen ca 10 min.
  7. Brödet serveras sedan till soppan med philadelphiaost blandad med färsk, finhackad basilika, flingsalt och några droppar olivolja samt med svarta oliver med kärnor, som ugnsbakats i 175 grader i 15 min tillsammans med lite olivolja och flingsalt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept