Sillsallad med hemgjord senapssås

Sillsallad
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sillsallad med hemgjord senapssås

19 ingredienser

Det här är en riktig julbordsfavorit, kombinationen av ingredienser är en fullträff. Gör en stor sats och ta fram den till lunch, middag och nattamat!

Ingredienser

portioner8 - 10

Senapssås

  • 2 msk Slottssenap
  • 4 krm senapspulver
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, från kvarn
  • 2 tsk vinäger
  • 2 dl matolja

Sillsallad

  • 4 urvattnade filéer saltsill
  • 4 inlagd sill, filéer
  • 2 potatisar, kokta och kalla
  • 3 inlagda gurkor
  • 2 syrliga äpplen
  • 720 g inlagda rödbetor
  • 5 msk gul lök, finhackad
  • 2 dl senapssås
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • 1 ägg, hårdkokt
  • 1 dl grädde, hårt vispad

Gör så här

Senapssås

  1. Blanda senap, senapspulver, socker, salt, vitpeppar och vinäger. Tillsätt oljan under kraftig vispning lite i sänder. Om såsen skär sig häller man i några droppar vatten och fortsätter vispa tills all olja är inblandad.

Sillsallad

  1. Skär sill, potatis, gurka, äpple, rödbetor och lök i små tärningar. Krydda med salt och peppar. Blanda dem väl. Vänd ner senapssåsen i blandningen.
  2. Garnera sillsalladen med äggklyftor och spritsad vispgrädde efter smak vid serveringen. Salladen håller 1 vecka i kylskåp.