Sillpudding

Sillpudding
Foto: TV4

Sill eller strömming? Det är faktiskt samma fisk. I höjd med Kalmarsund byter den namn: fångad norrut kallas den strömming, söderut sill. Här behåller vi det gamla namnet sillpudding, men gör den på strömming (vars filéer brukar vara mindre).

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 8 st strömmingsflundror
  • 4 st stora potatisar, kokta
  • 0,5 st gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 1 knippa dill
  • 1 liten burk ansjovisfiléer
  • 1 msk ljus fransk senap
  • 2 st ägg
  • 2 dl grädde
  • salt, peppar
  • ströbröd
  • smör till formen

Till servering:

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 st citron, rivet skal
  • dill

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Skölj strömmingarna och klipp bort ryggbenen. Krydda med salt och peppar.
  2. Skiva potatis, lök och purjo. Hacka dillen. Smörj en form och varva potatis, lök, purjo, strömming, ansjovis och dill.
  3. Vispa ihop senap, ägg och grädde. Smaka av med lite ansjovisspad. Slå detta över formen. Krydda lätt. Strö lite ströbröd över och grädda i ca 25 minuter.
  4. Forma 4 ägg av crème fraiche och garnera med citronskal och dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept