Sillgratäng med rökt fläsk

Sillgratäng med rökt fläsk
Foto: TV4

En gammaldags sillgratäng smakar gott på julbordet.

11 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g salt sillfilé
  • 200 g rimmat fläsk
  • 750 g potatis
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • malen vitpeppar
  • 1 gul lök
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Lägg sillfiléerna i blöt i ca 6 timmar, byt vatten då och då. Sätt ugnen på 200°. Skiva löken tunt och fräs den i hälften av smöret utan att den tar färg, lägg åt sidan. Skiva fläsket tunt och skär det i 1 cm tunna strimlor. Bryn det, men inte för hårt.
  2. Skala potatisen och skiva den 2 mm tunt. Smörj en ugnssäker form med resten av smöret. Varva potatis, lök, sill och fläsk, krydda med vitpeppar mellan lagren. Översta lagret ska vara potatis.
  3. Vispa grädde, mjölk och mjöl slätt. Häll över blandningen i formen och grädda i ca 1 timme.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept