Sillbullar med korintsås

Sillbullar med korintsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sillbullar med korintsås

18 ingredienser

enligt gammal matordning stod det sill på matsedeln på måndagarna. Sillbullar lagades när det fanns rester av söndagssteken och serverade med skalpotatis och korintsås.

Ingredienser

portioner
  • 3 urvattnade saltsillfiléer
  • 300 g kokt kött, kallt
  • 3 potatisar, kokta
  • 1 rödlök
  • 1 ägg
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 tsk potatismjöl
  • vitpeppar
  • ströbröd, finsiktat

Korintsås:

  • 0,5 dl korinter
  • 3 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl fiskbuljong
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk kinesisk soja

Gör så här

  1. Korintsås: Koka korinterna mjuka. Spara kokvattnet. Fräs smör och mjöl och spä med korintspadet, lite i taget, och sedan med buljongen. Smaksätt med sirap, ättika och salt. Sätt färg med soja. Lägg i korinterna och koka upp. Såsen ska bli simmig men inte tjock.
  2. Sillbullar: Mal sillfiléer, kött, potatis och lök genom köttkvarnens fina skiva. Eller kör en kort stund i matberedare. Blanda ner ägg, potatismjöl, peppar och grädde. Forma färsen till små, platta bullar. Vänd dem i ströbröd. Stek sillbullarna 4-5 minuter på var sida i medelvarm panna.