Sikromstoast på surdegsbröd

2 h + 1 dygn
4
Sikromstoast på surdegsbröd
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Detta är Sandhamnsvarianten av den gamla klassikern löjromstoast, med egenhändigt tillagad sikrom. Sikens rom är ljusare i färgen men precis lika god som löjrom. Till toasten passar det extra bra med surdegsbröd om det finns till hands. När jag får välja förrätt tar jag alltid den här! /Viveca

28 juni 2015
Visa mer
2 h + 1 dygn
4

Du behöver

  • 4 sikar (romsäckarna)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk konjak
  • 4 skivor surdegsbröd
  • smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl gräslök, finskuren
  • 4 tunna citronskivor

Gör så här

  1. Frys sikrompåsarna minst 24 timmar.
  2. Tag fram och tina rompåsarna. Kläm sönder dem i kallt vatten. Ta bort alla synliga hinnor och blodkärl. Vispa försiktigt med vanlig handvisp så att kvarvarande hinnor och orenheter fastnar på vispen. Låt rommen rinna av i ett kaffefilter i 30 minuter.
  3. Häll över rommen i en skål och tillsätt 0,5 tsk salt eller mer efter smak. Tillsätt 2 tsk konjak eller mer efter smak. Låt vila minst 1 timme i kylskåp före servering.
  4. Skär surdegs- eller levainbröd i fyra tunna skivor. Stek skivorna gyllenbruna i smör.
  5. Lägg upp sikrommen på brödet. Garnera med en klick crème fraiche, en halv citronskiva och finskuren gräslök. Snaps och mellanöl är gott till!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept