Sikfilé á la munière med kantarellsås

Sikfilé á la munière med kantarellsås
Foto: TV4

A la meuière betyder enkelpanerad och smörstekt, alltså det allra godaste sättet att tillaga stekt fisk. Sik ska självklart serveras med något tillbehör från skogen, så här kommer ett recept med kantarellsås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g sikfiléer
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 morötter
  • 100 g grön blomkål
  • smör till stekning
  • salt och malen vitpeppar
  • Kantarellsås:
  • 25 g smör
  • 250 g kantareller
  • 25 g vetemjöl
  • 4,5 dl buljong
  • 0,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • salt och malen vitpeppar
  • Till garnering:
  • krasse
  • limeklyftor

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Krydda filéerna lätt med salt och peppar. Vänd dem i vetemjöl och bryn dem i smöret på varje sida.
  2. Kantarellsås: Hacka kantarellerna. Fräs dem utan att de tar färg. Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt buljongen och grädden. Rör ner kantarellerna. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och skär morötterna i slantar. Koka dem och vänd dem i smält smör. Krydda med salt och peppar. Koka blomkålen i saltat vatten med en liten klick smör. Skölj dem sedan med kallt vatten.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept