Petit-chouxer

40 min
25 - 30 st
Från Nyhetsmorgon

3 olika sätt att servera petit choux -  med färskostkräm med kaviar och dill, getostkräm samt med med lemon curd, vaniljgrädde och färska hallon.

Ett sätt att variera petit-chouxerna som jag tycker funkar särskilt bra till söta fyllningar är att blanda i 50-100 g finhackade mandlar eller nötter i degen efter att du vispat i den sista äggvitan. Jag brukar använda flagad mandel på påse och bara krossa den lite extra genom att gnugga hela påsen i händerna. Snabbt och smidigt!
Se fler recept från

Nyhetsmorgon


28 maj 2012
Visa mer
40 min
25 - 30 st

Du behöver

Petit choux

  • 75 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 st ägg
  • 1 st äggvita

Med färskostkräm med kaviar och dill

  • 15-25 st petit-chouxer beroende på storlek
  • 300 g färskost av Philadelphia-typ
  • 4 msk Kaviar på tub
  • 0,5 dl färsk hackad dill
  • 3 msk finhackad rödlök
  • dillvippor och röd stenbitsrom, till garnering

Med getostkräm

  • 15-25 st petit-chouxer beroende på storlek
  • 200 g chèvre
  • 1 dl vispgrädde
  • soltorkade tomater i strimlor, färsk basilika, till garnering

Med lemon curd, vaniljgrädde och färska hallon

  • ca 30 st petit-chouxer beroende på storlek
  • 3 st citroner, zest och saft
  • 25 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 st äggula
  • 1 st ägg

Vaniljgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 2 tsk socker

Gör så här

  1. Petit-chouxer
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och koka upp.
  3. Vispa ner mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper från kastrullen.
  4. Häll ner smeten i en skål och vispa den så att den svalnar något.
  5. Vispa ner äggen, ett i taget, och vispa sist i äggvitan. Vipa tills smeten är slät.
  6. Klicka eller spritsa ut petit-chouxerna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen.
  7. Grädda i 10 minuter, sänk sedan värmen till 175 och grädda i 20 minuter till. Låt petit-chouxerna svalna på galler.
  8. Med färskostkräm med kaviar och dill
    Vispa färskosten med elvisp i några minuter så att den får en fluffig konsistens.
  9. Rör ner resten av ingredienserna och blanda till en jämn kräm.
  10. Fyll petit-chouxerna med krämen och garnera med stenbitsrom och dillvippor.
  11. Petit-chouxer med getostkräm
  12. Vispa chèvre och vispgrädde fluffigt med elvisp.
  13. Fyll petit-chouxerna med krämen och garnera med soltorkad tomat och basilika.
  14. Petit-chouxer med lemon curd, vaniljgrädde och färska hallon
    Smält smöret i en kastrull på medelvärme och blanda ner socker, citronzest och citronsaft.
  15. Rör om och låt det hela bli varmt.
  16. Vispa ner ägg och äggula och rör hela tiden tills curden tjocknar. Du kan också ställa kastrullen i sjudande vattenbad, vilket minskar risken för att curden ska få klumpar.
  17. Låt curden svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept