Chokladpavlova med apelsincurd

Sigrid Bárány

Chokladpavlova med apelsincurd

15 ingredienser

1h 45 min

Pavlova med chokladsmak, toppad med apelsincurd.

Ingredienser

portioner

Marängbottnar

  • 3 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk citron, saft
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 25 g mörk choklad, finhackad
  • 2 tsk kakao

Apelsincurd

  • 1 apelsin, saft från hela samt zest från halva frukten
  • 1 limefrukt, saft
  • 25 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 1 ägg

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 4 kumquats
  • 25 g mörk choklad

Gör så här

Marängbotten

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
  3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar.
  4. Blanda i maizena, finhackad choklad och kakao. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna.
  5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Ta ut och känn på marängen – om den verkar för krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

Apelsincurd

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda apelsincurden.
  2. Riv zesten från apelsinen och pressa ur saften ur apelsin och lime.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, apelsinsaft, limesaft och zest.
  4. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.

Garnering

  1. Smält chokladen. Skiva kumquaterna tunt och doppa halva skivorna i chokladen. Låt stelna.
  2. Vispa grädden. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med kumquaterna. Servera genast.