Falsk savaräng med plommon och apelsin

ca 40 min
6 - 8
Från Nyhetsmorgon

En savaräng (eller savarin) är en kaka bakad på jäsdeg som dränks in med kompott eller rom och fylls med frukt. Den här desserten är en enklare variant där en snabbakad kaka dränks in med plommonkompott och serveras med lättvispad grädde. En härligt höstsmakande dessert!

Apelsinzesten kan bytas ut mot citronzest, limezest, kardemumma, kakao eller saffran beroende på smak och tillfälle.
Apelsinsaften kan bytas mot citronsaft och rommen kan uteslutas eller ersättas med konjak eller madeira.

29 augusti 2014
Visa mer
ca 40 min
6 - 8

Du behöver

Apelsinkaka

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 apelsin, riven zest
  • 1,5 dl vetemjöl

Plommonkompott

  • 400 g röda plommon
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl vatten
  • 1 dl råsocker, muscovado eller strösocker
  • saften från 1 apelsin
  • 2 msk mörk rom

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

  1. Apelsinkaka
    Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda ner vaniljsocker, apelsinzest och vetemjöl i äggsmeten.
  4. Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
  5. Bred ut smeten i en smord form, ca 20 x 25 cm.
  6. Grädda i mitten av ugnen 20-25 min tills kakan är gyllenbrun. Låt kallna.
  7. Plommonkompott
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  8. Koka upp vatten, socker, apelsinsaft, vaniljstång och frön.
  9. Dela och kärna ur plommonen och lägg dem i sockerlagen.
  10. Låt småkoka sakta i ca 10 min. Låt kompotten kallna, ta upp vaniljstången och blanda i rommen.
  11. Till servering
    Skär kakan i bitar, dränk in dem med kompotten och servera med lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept