Pilgrimsmusslor med kronärtskocka

Från Nyhetsmorgon

Pilgrimsmusslor med kronärtskocka, körsb'rstomater och ingefärssmörsås. Perfekt till nyår!

2 januari 2013
Visa mer

Du behöver

  • 8 st körsbärstomater, halverade
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 1 krm salt
  • Svartpeppar efter smak
  • 4 st kronärtskockshjärtan, inlagda/konserverade
  • 8 st pilgrimsmusslor
  • Salt efter smak
  • Smör eller olja till stekning
  • 1 st schalottenlök, hackad
  • 5 st vitpepparkorn, lätt krossade
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2 msk grädde
  • 100 g smör
  • Salt efter smak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg körsbärstomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper, droppa över olivoljan, strö över salt, svartpeppar och socker och baka i 2 timmar. Låt svalna.
  2. Strimla kronärtskockshjärtana och blanda med körsbärstomaterna. Smaka av sältan och krydda eventuellt med lite svartpeppar.
  3. Skala ingefäran och riv den fint på rivjärn. Krama ur saften i en liten skål och ta vara på den saft som runnit ner på skärbrädan. Du ska bara använda saften, inte fibrerna.
  4. Koka upp vin, vatten, vitpeppar och schalottenlök i en kastrull och reducera tills ½ dl återstår. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  5. Rör ner grädden och ingefärssaften. Hetta upp vätskan så att den är varm men inte kokar. Vispa i smöret, lite i taget, så att såsen tjocknar. Salta efter smak.
  6.  Salta lätt på pilgrimsmusslorna. Hetta upp en grillpanna penslad med olja på hög värme eller en stekpanna med en klick smör på medelhög. Halstra eller stek musslorna så att de får fina grillränder eller stekyta, ca 45-60 sekunder på varje sida. Musslorna ska inte vara helt genomstekta eftersom de då riskerar att bli torra.
  7. Servera rätten i varma, djupa tallrikar: lägg lite tomatsallad i botten, pilgrimsmusslorna ovanpå och häll såsen ovanpå. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept