Strawberry daiquiri surprise

30 min + marinering
4 - 6
Från Nyhetsmorgon

Rom- och citrusmarinerade jordgubbar serveras med vaniljgrädde och rostad sockerkaka.

Den här desserten går att variera i det oändliga. Om du inte har jordgubbar, använd rabarber som du kokar några minuter med socker och kardemumma/ingefära/citronzest och sedan låter svalna. Om du inte har mynta eller lime, använd vanilj, basilika, kanel, kardemumma, citronskal eller svartpeppar. Rom kan bytas ut mot portvin, sherry, Sauternes eller Cointreau. Vaniljyoghurt och vispgrädde kan bytas ut mot kvarg/kesella+vispgrädde, uppvispad crème fraiche/smetana, vaniljvisp, mascarpone eller vad du nu har hemma. Rostad sockerkaka kan bytas mot rostade eller karamelliserade mandlar, cashewnötter, hasselnötter, smulade smörstekta digestivekex, krossade bondkakor eller rostad sockerkaka. Vilka smaker passar bäst ihop? Smaka dig fram!

31 maj 2014
Visa mer
30 min + marinering
4 - 6

Du behöver

  • 1 l färska jordgubbar
  • 2 msk finhackad färsk mynta
  • 0,5 dl råsocker eller strösocker
  • 2 msk rom, mörk eller vit (kan uteslutas)
  • 0,5 lime eller citron, zest (kan uteslutas)
  • 1,5 dl vaniljyoghurt
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker eller 0,5 krm vaniljpulver
  • 4 skivor sockerkaka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva jordgubbarna och blanda med rom, socker, mynta och limezest. Låt marinera i 30 minuter.
  3. Smula eller tärna sockerkakan och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta sockerkakan knaprig och gyllene i ugnen.
  4. Vispa grädden hårt och blanda med vaniljyoghurt och vaniljsocker.
  5. Varva jordgubbar, sockerkaka och vaniljkräm i coupeglas eller gör ett slarvigt och bohemiskt upplägg på assietter. Dekorera med mynta. Servera genast.
  6. Ett lättare sött vin som Gardo & Morris Noble Riesling passar perfekt till, eller en Late Harvest Sauvignon Blanc
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept