Inkokta apelsiner med Grand Marnier

45 min
4
Från Nyhetsmorgon

Sigrid Bárány, vinnare av Sveriges mästerkock 2012, bjuder på en påskorange och apelsinsmakande dessert.

Istället för Grand Marnier kan du även ta Coitreau, rom eller Kahlùa.

30 mars 2013
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 4 st apelsin
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl apelsinjuice, färskpressad
  • 2 dl socker
  • 0,75 dl Grand Marnier
  • 1 msk Grand Marnier
  • 100 g mandelmassa
  • Vaniljglass, chokladsorbet eller vispad grädde

Gör så här

  1. Riv zesten från 1 apelsin, täck med plast och kyl.
  2. Skala apelsinerna med kniv så att de är helt rena från skal och hinnor men fortfarande hela.
  3. Blanda vin, apelsinjuice, socker och den större mängden Grand Marnier i en kastrull som är tillräckligt stor för att apelsinerna ska kunna få plats i ett lager och tillräckligt liten för att de ska kunna täckas av vätskan.
  4. Koka upp och låt lagen koka i 5 minuter.
  5. Lägg ner apelsinerna i kastrullen, täck med lock och sjud i 20 minuter.
  6. Ta upp apelsinerna och låt dem svalna på fat, sedan täckta i kylskåpet.
  7. Höj värmen och koka lagen utan lock i 10-15 minuter så att den tjocknar.
  8. Tag kastrullen av värmen och rör ner de sista två matskedarna Grand Marnier.
  9. Låt lagen svalna och kyl den sedan.
  10. Värm ugnen till 250.
  11. Riv mandelmassan grovt och strö ut den på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  12. Rosta mandelmassan högt upp i ugnen några minuter under uppsikt tills den har blivit gyllenbrun.
  13. Ta ut och låt svalna.
  14. Vid servering, skiva apelsinerna och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda över lagen.
  15. Servera med glass, sorbet eller grädde och den rostade mandelmassan att strö över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept