Apelsinsallad med honungskräm

ca 50 min
4
ca 50 min
4

Du behöver

Apelsinsallad

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 apelsin, saft och zest
  • 1 dl strösocker
  • 2 mogna apelsiner, gärna blodapelsiner

Honungskräm

  • 1 burk smetana
  • 2 msk honung

Karamelliserad mandel

  • 50 g mandelspån
  • 2 msk strösocker eller råsocker

Gör så här

  1. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull.
  2. Häll på apelsinsaft och socker och koka upp.
  3. Låt sjuda i 5 minuter. Om sockerlagen verkar tjockna för mycket, späd med någon matsked vatten – den ska vara simmig men inte som kola. Rör i zest och låt svalna.
  4. Halvera och skiva apelsinerna och lägg dem i den avsvalnade sockerlagen. Låt dra i 30 minuter. Ta sedan upp vaniljstången.
  5. Vispa smetana och honung med elvisp till en fast och fluffig kräm.
  6. Rosta mandeln i torr panna så att den blir gyllenbrun. Tillsätt sockret och låt det smälta ner. Rör om så att mandeln täcks av smält socker. 
  7. Häll över i en skål och låt svalna. Bryt isär mandeln i bitar.
  8. Servera apelsinsalladen med lag, en klick honungskräm och karamelliserad mandel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept