Chokladmascarpone med svartvinbärskolasås och rostad mandelmassa

30 min
4 - 6
Från Nyhetsmorgon

Tät och söt dessert med mycket smak och härlig syra i kolasåsen. Vill man förenkla byter man ut den rostade mandelmassan mot krossade bondkakor, mandelflarn eller maränger och chokladmascarponen mot chokladglass. Receptet ger 4-6 portioner beroende på desserthunger.

Dryckesförslag
Vin: 5329 Recioto  della Valpolicella, Righetti (4 solar)

31 januari 2014
Visa mer
30 min
4 - 6

Du behöver

  • 100 g mandelmassa
  • 250 g mascarpone (kan i nödfall ersättas med 200 g cream cheese och 50 g crème fraiche eller matlagningsyoghurt)
  • 100 g choklad av god kvalitet, ca 60 % kakao eller en blandning av ljus och mörk
  • 1 äggula
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk lakritspulver (för lakritsälskaren, kan uteslutas annars)
  • ca 100 g tinade frysta svarta vinbär (kan ersättas med hallon)
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 tsk pressad citron eller lime
  • några tinade svarta vinbär till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill och värm den till 225 grader. Skiva eller hyvla mandelmassan tunt och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rosta mandelmassan högt upp i ugnen tills den är precis gyllenbrun, det tar ca 7 minuter beroende på ugn. Släpp den inte ur sikte för den bränns lätt vid! Ta ut plåten, låt mandelmassan svalna och bryt eller krossa den i mindre bitar.
  3. Smält choklad och en tredjedel av mascarponen på medellåg värme under omrörning i en kastrull. När chokladen är helt smält tar du kastrullen av plattan och rör i äggula och salt.
  4. Häll upp krämen i en skål och blanda i resten av mascarponen och eventuellt lakritspulver. Ställ kallt.
  5. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Mixa vinbären och passera genom en sil med en slickepott. Blanda svartvinbärspuré, vaniljfrö och skal, grädde, socker, sirap och citronsaft i en kastrull och låt koka upp på medelhög värme.
  6. Koka såsen i 5-10 minuter eller tills den har tjocknat något. Låt svalna något innan servering. Kokar du såsen i förväg kan du låta den svalna i kallt vattenbad och sedan värma upp den vid servering.
  7. Vid servering lägger du upp en handfull mandelmassebitar på var tallrik, en klick chokladmascarpone ovanpå (spritsa eller skeda snyggt) och ringlar över den varma kolasåsen. Garnera med några tinade svarta vinbär som ger lite frisk syra till den söta desserten och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept