Shooterfilé på älg och dovhjort

Shooterfilé på älg och dovhjort
Foto: TV4

Shooterfilé på älg och dovhjort

Av: Jocke - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

70 m + tid för marinering

Älg och hjort marinerade i Jägermeister serveras med en gräddsås på brynt smör och trickskalade rotsaker. Vilken paradrätt!

Dryck: Rött vin, Amaron

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Shooterfilé

  • 500 g älgfilé
  • 500 g dovhjortsfilé
  • 5 msk rosépeppar, krossad
  • 6 klyftor vitlök, finhackad
  • 5 msk flingsalt
  • 5 msk olivolja
  • 2 dl Jägermeister
  • 20 g smör, till stekning

Brynt gräddsås

  • marinaden, som köttet legat i
  • 30 g smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 3 dl grädde
  • 3 msk messmör
  • 3 msk honung, flytande
  • några stänk likör eller portvin

Trickskalade rotsaker

  • 4 potatisar
  • 4 morötter
  • 3 rödlökar
  • 3 rödbetor
  • 5 klyftor vitlök
  • en skvätt olivolja
  • 1 tsk timjan
  • salt

Benellisallad

  • grönsallad
  • melon
  • ananas

Servering

  • 4 tsk vinbärsgelé

Gör så här

Förberedelser

  1. Varmrätten planeras dagen innan middagen. Klyv filéerna på mitten och dela i ca 10-12 cm längder. Marinera sedan över natten med krossad rosépeppar, hackad vitlök, flingsalt, olivolja och Jägermeister. Lägg i en tät plastpåse och ”skaka” om så att marinaden drar in ordentligt i köttet. Låt det dock inte ligga för kallt.

Gräddsås

  1. Öppna plastpåsen och ta ur viltköttet. Töm innehållet från marinaden i en gjutjärnsgryta och bryn den lätt i smör och lite olja. Blanda i grädde, messmör och honung och låt det sjuda upp. Detta blir den brynta gräddsåsen.

Trickskalade rotsaker

  1. Potatis och morötter skalas och strimlas i avlånga, ej för tjocka bitar. Rödbetor och rödlök skalas och delas i kvartar. Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Smörj in lite olivolja i en eldfast form och lägg på alla rotfrukterna. Strö över olivolja, timjan och salt. Rosta i ugnen på 175-200 grader i minst 1 timme. Känn efter!

Shooterfilé

  1. Filéerna tas fram och grillas kort ute på kolgrill om vädret tillåter eller så steker du det i grillpanna. Pensla därefter köttet med smält honung/krossad rosépeppar och linda in i aluminiumfolie.
  2. Den brynta såsen kokas upp igen och smaksätts eventuellt med mer av kryddblandningen och salt, svartpeppar, likör eller portvin.

Benellisallad

  1. Riv sallad och blanda ihop tillsammans med kuber av melon och ananas.
  2. Rotfrukterna, köttet och sallad läggs upp på en förvärmd tallrik. Såsen läggs på köttet tillsammans med 1 tsk vinbärsgelé.