Shireens rabarbertårta med vit choklad och italiensk maräng

Shireens rabarbertårta med vit choklad och italiensk maräng
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Shireen Sefelt HSB
Shireen Sefelt HSB

Shireens rabarbertårta med vit choklad och italiensk maräng

24 ingredienser

Syrlig rabarber i kombination med vit choklad kan inte bli annat än succé! Dekorera tårtan med italiensk maräng och färska bär.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Tårtbotten

  • 4 ägg [225 g]
  • 1,5 dl strösocker [130 g]
  • 1 dl vetemjöl [60 g]
  • 1 dl potatismjöl [70 g]
  • 2 tsk bakpulver [10 g]
  • 1 tsk vaniljpulver [5 g]
  • 1 limefrukt, skal

Vit chokladkräm med pistage

  • 100 g vit bakchoklad
  • 1 dl grädde
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 150 g pistagenötter, skalade

rabarberkompott

  • 500 g färska rabarber [7-8 st, röda]
  • 200 g färska jordgubbar
  • 100 g gelésocker
  • 1 vaniljstång

Italiensk maräng

  • 150 g äggvita [4-5 st]
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 300 g strösocker
  • 75 g vatten

grädde

  • 2 dl vispgrädde

Till dekoration

  • 150 g hallonjordgubbar
  • 300 g ananasjordgubbar
  • 150 g pistagenötter, skalade
  • ätbara blommor

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Tag fram två 15 cm-formar, smöra kanterna och ha bakplåtspapper i botten på formarna.
  2. Vispa ägg och socker poröst (dvs tills det blir gult och fluffigt, ca 3-4 min).
  3. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver och vanilj i en annan bunke och sila ner det i äggblandningen. Riv ner limeskal och saft i smeten.
  4. RÖR försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott (detta för att smeten ska behålla sin luftighet)
  5. Spritsa smeten i formarna och grädda i ugnen i ca 20-30 min. TIPS! Börja med 20 min och öka på tiden efterhand. Olika ugnar fungerar olika och därför kan tiden också variera. Testa att bottnarna är klara med hjälp av t ex en tandpetare. Den ska vara torr.

Vit chokladkräm med pistage

  1. Hacka chokladen och smält över vattenbad. Låt svalna
  2. Vispa grädden halvfast och rör ner den turkiska yoghurten. Rör ner chokladen och ställ i kylen.
  3. Hacka pistagenötterna efter önskemål och blanda med chokladkrämen. Låt stelna i kylskåp.

Rabarberkräm

  1. Skölj, ansa och skiva rabarbern i små bitar. Dela jordgubbarna i små bitar.
  2. Blanda rabarber, jordgubbar, vaniljstång och socker i en kastrull. Låt blandningen koka tills allt är mjukt. Låt svalna i kylskåp.

Italiensk maräng

  1. Häll äggvitan i en stor aluminiumskål och börja vispa på låg hastighet. Häll i vitvinsvinäger och öka hastigheten.
  2. Blanda socker och vatten och låt småkoka till 121 grader. När sockerlagen är klar, häll den över i marängen i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills marängen blir helt glansig och rumstempererad, ca 10 min.

Montering

  1. Skär varje botten i två delar, med hjälp av en brödkniv. Totalt fyra bottnar. Lägg första vanilj- och limebotten i botten av formen. TIPS! Tänk på att lägga den ”finaste botten” längst ner (det är den som kommer att vara tårtans överdel).
  2. Fyll en spritspåse och spritsa en kant med grädden och fyll sedan med rabarberkompotten. Upprepa samma procedur fast med chokladfrostingen. Lägg på den tredje botten, spritsa grädden i kanten. Fyll med ett lager av rabarberkompotten. Lägg på den sista botten. Plasta ovansidan och ställ i frysen i ca 10-15 min. TIPS! Hit kan du förbereda en dag innan servering.
  3. Vänd över på pappunderlägg, bred på den italienska marängen. Bränn och dekorera efter önskemål.