Shakshuka

25 m
4
Shakshuka
Foto: Ulrika Ekblom
25 m
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk harissa
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt och nymald svartpeppar

Dessutom

  • 4 små ägg
  • 4-6 labneh-ostbollar eller 100 g fetaost
  • färsk koriander eller bladpersilja
  • lite chiliflakes
  • rostat bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
  4. Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
  5. Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel. Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak. Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
  6. Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen. Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
  7. Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
  8. Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar. Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept