Sesamramen med svamp och tofu

koket.se
Sesamramen med svamp och tofu
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Sesamramen med svamp och tofu

18 ingredienser

30 m

En klassisk ramensoppa i vegetarisk tappning med smaker av sesam, miso och koriander.

Vill du göra din egen grönsaksbuljong? Se klippet där Siri visar hur du gör!

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 5 cm färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 klyftor vitlök
  • 150 g shiitakesvamp (eller annan svamp)
  • 350 g silkestofu
  • 4 salladslökar
  • 180 g böngroddar
  • 4 ägg
  • 3 msk rapsolja
  • 6 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 200 g äggnudlar
  • 2 msk ev vit misopasta
  • koriander
  • 100 g spenat
  • svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med buljongen. Skiva ingefära, chili och vitlök och låt det koka med buljongen i ungefär 10 minuter.
  2. Hacka salladslöken i trevliga, lite större bitar. Bryt svampen i mindre bitar.
  3. Lägg äggen i kokande vatten och koka exakt sju minuter och spola dem i kallt vatten.
  4. Stek svampen på hög värme i rapsoljan tills den är gyllene. Skiva silkestofun i mindre tärningar.
  5. Sila buljongen, häll den i en ny kastrull och låt den koka upp igen. Tillsätt sojan och sesamoljan.
  6. Tillsätt nudlarna i den kokande buljongen och låt dem koka i fyra minuter. Tillsätt salladslöken, böngroddarna och ta kastrullen från värmen. Tillsätt misopastan och rör runt. Lägg i tofun.
  7. Dela äggen i halvor och plocka koriandern. Lägg spenaten i botten på skålarna och häll upp soppan.
  8. Toppa med ägg, den stekta svampen, koriander och svarta sesamfrön.