Senapsgravad strömming

Senapsgravad strömming
Foto: TV4

Först ska strömmingen gravas i en ättikslag. Det tar ett dygn, så börja i god tid. Sedan läggs den gravade strömmingen i en len senapssås, där den ska dra ytterligare några timmar. Passar utmärkt på julbordet.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg strömming

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl ättikssprit, 12%
  • 1 msk salt

Senapssås:

  • 0,5 dl svensk senap
  • 1 msk ljus fransk senap
  • 1 msk vinäger
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl neutral olja
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Dag 1: Rensa strömmingen, ta bort ryggbenen, skölj filéerna och dra av skinnet. Blanda samman vatten, ättikssprit och salt. Lägg strömmingsfiléerna i lagen över natten.
  2. Dag 2: Blanda samman senap, vinäger, socker, salt och peppar till senapssåsen. Häll försiktigt i oljan lite i taget i en fin stråle och rör hela tiden kraftigt. Smaka av och tillsätt eventuellt några droppar vatten eller vinäger. Rör till sist i den hackade dillen.
  3. Låt strömmingsfiléerna rinna av ordentligt i durkslag. Varva strömming och sås på ett serveringsfat och låt dra i kylen några timmar före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept