Semlor med varm mjölk och kanel

Semlorna har med tiden blivit mer bakelser än bullar. Numera äter man dem med vispgrädde och mandelmassa till kaffetåren. En semla ska njutas med het mjölk i djup tallrik. Man öser den varma mjölken över semlan så att den blir "lös i hullet"; varefter man strör lite florsocker på och doftar över kanel.

23 februari 2009
Visa mer
20

Du behöver

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 150 g smör + till plåt
  • 2 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 ägg till pensling
  • 75 g mandelmassa
  • mjölk
  • 1 dl vispgrädde (kan uteslutas)
  • florsocker
  • 8 dl het mjölk
  • kanel

Gör så här

  1. Rör ihop ägg, socker och salt. Smält smöret i mjölken och lös jästen i lite av degspadet. Häll på resten av degspadet och blanda ner äggblandningen. Blanda in mjölet, lite i taget, till en smidig och blank, ganska lös deg. Låt degen jäsa till dubbla volymen på dragfri plats under duk, det tar cirka en halvtimme.
  2. Sätt ugnen på 225°. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den mjuk och följsam. Skär upp 20 degbitar på bakbordet och knåda dem till runda och jämna bullar. Placera på en smord plåt och låt jäsa i ca 15 minuter.
  3. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna kallna. Skär av ett lock på varje semla, gröp ur dem med en sked och blanda inkråmet med mandelmassa och lite mjölk. Lägg tillbaka massan, fyll eventuellt på med vispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera med varm mjölk och kanel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept