Semlor med varm mjölk

Semlor med varm mjölk
Foto: TV4

Semla, hetvägg eller fastlagsbulle serverades förr i Sverige enligt gammal tradition bara på tisdagarna under fastan. Traditionellt serveras semlan med het mjölk och kanel.

9 februari 2010
Visa mer
12

Du behöver

  • 75 g smör, smält
  • 3 dl mjölk, ljummen
  • 50 g jäst
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 9 dl vetemjöl, 540 g
  • 1 uppvispat ägg
  • 225 g mandelmassa
  • 1,5 dl inkråm från bullarna
  • 6 msk mjölk
  • 3-4 dl vispad grädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smält smöret och häll i. Lös upp jästen i lite av degvätskan och häll sedan på resten. Rör ner socker, salt, kardemumma och bakpulver i mjölet. Tillsätt mjölblandningen till vätskan, lite i taget så att det blir en deg. Arbeta degen smidig. Jäs den till dubbel storlek.
  2. Sätt ugnen på 250°. Knåda degen på nytt och rulla den till 12 bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och jäs dem till dubbel storlek. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 8 minuter. Låt dem kallna under bakduk.
  3. Riv mandelmassan grovt. Skär av ett lock på bullarna och gröp ur bullarna något. Blanda samman inkråmet med mandelmassan och mjölken till en fyllning och fördela den i urgröpningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den över fyllningen och lägg på locken. Pudra över florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept