Semifreddo med daim och hallon

Semifreddo med daim och hallon
Foto: Frida Wismar
Shireen Sefelt HSB
Shireen Sefelt HSB

Semifreddo med daim och hallon

11 ingredienser

30 m + 4-6 h

Semifreddo betyder halvfryst på italienska, så man kan säga att detta alltså är en mjuk glass. Det här är en urgod semifreddo med choklad och färska hallon som det inte kräver någon större ansträngning att göra då frysen gör det mesta av jobbet! Välj den choklad du tycker är allra godast, jag har valt att blanda med daim för att det ger en härlig crunch. Vill du blanda i dina favoritnötter också – gör det, det kommer bli kalasgott!

Ingredienser

portioner
  • 200 g vit bakchoklad
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 1 vaniljstång
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 3 äggvitor
  • 2 Daim (dubbelförpackning)
  • 250 g färska hallon

Till garnering

  • vit bakchoklad
  • färska bär
  • blandade nötter

Gör så här

  1. Smält den vita chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan så länge.
  2. Vispa socker och äggula pösigt med elvisp i en bunke.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en bunke, häll ner grädden och vispa tills det börjar bildas toppar.
  4. Häll ner den smälta chokladen i äggblandningen och rör till en smidig kräm med en slickepott. Vänd ner grädden lite i taget och rör tills allt går ihop.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i blandningen. Vänd ihop till en glassmet.
  6. Hacka daim i lagom stora bitar.
  7. Klä en 1-litersform med plastfolie och häll i lite av smeten i botten. Strö över lite daimhack och färska hallon och fortsätt sedan att varva smet, choklad och hallon. Avsluta med ett lager glassmet.
  8. Låt stå i frysen i 4–6 timmar eller helst över natten. Ta ut ur frysen, vänd upp och ner på ett fat och dekorera med riven vit choklad, bär och/eller nötter