Selianka, rysk laxsoppa

Selianka, rysk laxsoppa
Foto: TV4

Att koka buljong på lax är lite ovanligt för oss svenskar. Vi väljer oftast andra fiskar vars skrov inte ger så mild smak. Här används i alla fall laxbuljong i en klassisk soppa med recept från Ryssland. Där serveras smetana, syrad grädde till. Den går bra att ersätta med crème fraiche eller gräddfil.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Laxbuljong:

  • 300 g ben och skrov av lax
  • 1,5 liter vatten
  • 0,5 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad

I soppan:

  • 200 g laxfilé
  • 0,5 morot
  • 0,5 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 färska rödbetor
  • 0,5 dl matolja
  • 1 dl kokspad från rödbetorna
  • 1 msk kapris
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • smetana, gräddfil eller crème fraiche
  • dill

Gör så här

  1. Tvätta rödbetorna noga och borsta dem ordentligt. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. Det tar ca 20- 30 minuter. Spara 1 dl av kokvattnet och skala rödbetorna när de svalnat lite. Strimla dem sedan.
  2. Laxbuljong: Skala moroten och skär den i bitar. Skölj, ansa och skiva purjolöken. Lägg åt sidan hälften av varje. Skölj laxbenen noga och lägg i en kastrull tillsammans med morot, purjolök, vitpeppar, lagerblad och salt. Slå på 1 1/2 liter vatten. Låt koka upp och sjuda i 20 minuter. Sila laxbuljongen genom finmaskig sil.
  3. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i strimlor. Strimla resten av purjolöken och moroten. Skär laxfilén i tvåcentimeterskuber. Hetta upp oljan i en kastrull, fräs morot, purjolök och vitlök utan att det tar färg. Häll på buljongen och 1 dl av rödbetsspadet och låt alltsammans koka ihop utan lock i ca 10 minuter. Tillsätt laxkuberna, rödbetsstrimlorna och kaprisen och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Krydda soppan med salt och nymalen peppar. Servera soppan med smetana, gräddfil eller crème fraiche och dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept