Svensk hängmörad entrecôte med sauce béarnaise

Svensk hängmörad entrecôte med sauce béarnaise
Foto: TV4

Svensk hängmörad entrecôte med sauce béarnaise

13 ingredienser

1h

En ordentlig entrecôte serverad med världens bästa sås och potatis confiterad i ankfett.

Öl/vin: Servera ett trevligt Rhônevin till

Ingredienser

portioner
  • 4 tjocka bitar fin svensk hängmörad entrecôte
  • rapsolja
  • smör
  • salt
  • peppar

Sauce béarnaise

  • dragon inlagd i vitvinsvinäger
  • 300 g smör
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 schalottenlökar
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 4 äggulor

Confiterad potatis

  • 4 bakpotatisar
  • 1 dl Graisse de Canard (ankfett)

Gör så här

  1. Entrecôten: Ställ fram köttet i god tid innan så att det blir rumstempererat. Salta och peppra köttet ordentligt på båda sidorna. Hetta upp rapsolja i din gjutjärnspanna. När det börjar ryka lite lätt lägger du på köttet och tillagar olika länge beroende på önskad stekgrad. Släng i några klickar smör på slutet som du med sked häller över köttet för att höja smaken.
  2. Sauce béarnaise: Smält smöret i en liten kastrull på låg värme. Hacka schalottenlöken och lägg i en ny kastrull med vitpepparkornen, vitvinsvinägern och dragonen. Har du köpt inlagd dragon kan du hälla i lite av den vinägern för att stärka smaken. Koka upp på låg värme så att smakerna dras ut. Sila innehållet när reduktionen kokats ner till hälften av sin ursprungsstorlek.
  3. När smöret smält kan du försiktigt med en sked lyfta bort allt som samlas på ytan och slänga.
  4. Rör ner äggulorna i reduktionen och vispa tills det tjocknar. Se till att kastrullen svalnat så äggulorna inte stelnar. Häll sakta ner det smälta och klarade smöret ner i reduktionen. Vispa snabbt och häll lite i taget så att reduktionen hinner binda smöret. Hacka i lite dragon och rör ner med salt och peppar.
  5. Confiterad potatis:
  6. Skär bakpotatisen i stavar. Hetta upp en rymlig stekpanna eller gryta med ankfettet. Låt det bli riktigt varmt och placera i en rimlig mängd potatis. Se till att alla sidor får en fin och jämn fritering innan du låter fettet rinna av på tidningspapper. Salta ordentligt innan du serverar.