Poule au pot

2 dagar
Från Nyhetsmorgon

Sébastien Boudet lagar poule au pot - fransk kycklinggryta - som ska stå på spisen i två dagar.

Om du inte hittar varphöna, så fungerar det med vanlig kyckling.

5 januari 2014
Visa mer
2 dagar

Du behöver

  • 1 st stor varphöna eller två små
  • 2 l vatten
  • 1 st kalvben
  • 5 st morötter
  • 5 st majrova
  • 2 st purjolök
  • 2 st gula lökar med 3 nejlikor i
  • 1 st vitlök, hel
  • 1 st bouquet garnis (persilja, lagerblad, timjan, rosmarin och det gröna från purjolöken ihopbundet med ett snöre)
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Dag 1
    I en gjutjärngryta med lock, lägg i hönan, kalvbenen, det kalla vattnet och låt det koka upp.
  2. Skumma bort fettet som kommer på ytan av buljongen.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg i majrova, purjolök, bouquet garnis, den hela stötta vitlöken och lökarna med nejlika i.
  5. Låt det koka upp igen och skumma bort fettet då och då.
  6. Sätt på locket och låt det koka sakta på låg värme i 2 timmar. Skumma regelbundet bort fettet som stiger till ytan.
  7. Ta bort hönan från buljongen och packa in den i aluminiumfolie och ställ den in i kylskåpet.
  8. Filtrera buljongen och ställ den in i kylskåpet.
  9. Dag 2
    Lägg tillbaka hönan i grytan och täck den med buljongen. Smaka av med salt och peppar.
  10. Stoppa i alla grönsaker grovhackade och låt koka på låg värme i 45 minuter.
  11. Servera med cornichons och havssalt och ett glas rött vin.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept