Fisk- och skaldjurssnacks med buljong

Från Nyhetsmorgon

Snacks som passar bra inför den större festen från Årets kock-deltagaren Sebastian Höckert.

29 december 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 stor morot
  • 1 stor fänkål
  • 4 st små potatisar
  • 1 g saffran
  • 1 burk tomatkross
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vitt vin
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 st bananschalottenlök
  • 3 dl matolja
  • 3 st ägg
  • 1 st gurka
  • 1 st tomat
  • 1 st citron
  • 100 g pepparrot
  • 1 knippe dill
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 st större rostade brödbitar (t.ex. crostini)
  • salt, socker och peppar
  • 200 g kokta räkor
  • 300 g lax rå/gravad
  • 4 st kräftor
  • 4 st pilgrimsmusslor

Gör så här

  1. Skala räkorna och kräftstjärtarna, spara skalen. Skala morot, schalottenlök och vitlök. Dela ner morot, fänkål, schalottenlök och två vitlökar i mindre bitar. Hetta upp en stor kastrull med lite matlagningsolja.
  2. Rosta på grönsakerna och räk och kräftskalen i kastrullen. Häll på en påse saffran, fräs i cirka 3 minuter. Häll på 2 dl vitt vin och 1 burk tomatkross samt vatten så att skalen täcks. Låt sjuda i cirka 20 minuter, fyll på med vatten om vattennivån reduceras för mycket. Sila av genom finsil. Smaka av med salt och citronsaft, samt skaldjursfond om det behövs.
  3. Saffrans och chiliaioli: Lägg 1 äggula, dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta, 0,5 g saffran samt chilipulvret i en bunke. Vispa i oljan i jämn stråle till majonnäs. Blanda i cremè fraiche och smaka av med salt, peppar och citron.
  4. Fisk och skaldjur med tillbehör: Koka två av äggen i 7 minuter. Koka potatisen. Skala gurkan, ta bort stjärnhuset och strimla ner, blanda med ½ tsk salt och ½ tsk socker, citronsaft efter smak och 1 tsk hackad dill.
  5. Kryssa tomaten i toppen, lägg ner i kokande vatten i 10 sekunder, lyft upp och kyl ner i kallt vatten, ta bort skal och kärnhus och dela ner tomatköttet i 6 lite större bitar. Marinera tomatbitarna i salt, peppar och olivolja.
  6. Arrangera allt på samma fat: Dela potatisarna på hälften, marinera dem med salt, peppar och olivolja, lägg på ett fat och toppa med en bit lax och riv pepparrot över.
  7. Stek pilgrimsmusslorna i varm panna cirka 15 sekunder på varje sida. Lägg gurkstrimlorna på ett fat och toppa med pilgrimsmusslorna. Stek havskräftsstjärtarna cirka 15 sekunder på rygg sidan.
  8. Lägg tomatbitarna på ett fat och toppa med kräftstjärtarna. Placera ut brödcrustini på fatet, toppa med skalade räkor, citronsaft och hacka de kokta äggen grovt och strö över. Fördela ut saffrans och chili aiolin efter smak på fatet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept