Schwarzwaldtårta med vaniljkräm

POPULÄRT
Schwarzwaldtårta med vaniljkräm
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Johan Lundbäck HSB
Johan Lundbäck HSB

Schwarzwaldtårta med vaniljkräm

Av: Johan Lundbäck

Från: Hela Sverige bakar

14 ingredienser

Hasselnötsmaräng med vaniljkräm, vispad grädde, choklad och vackra chokladdekorationer.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Marängbottnar

  • 200 g florsocker
  • 100 g äggvita
  • 150 g hasselnötter

vaniljkräm

  • 250 g standardmjölk
  • 0,5 vaniljstång (tahiti)
  • 24 g majsstärkelse
  • 55 g äggula
  • 20 g osaltat smör
  • 50 g strösocker

Tempererad choklad

  • 350 g mörk choklad 70 %

Montering

  • 5 dl vispgrädde
  • tempererad smält choklad
  • 1 dl vaniljkräm
  • 0,5 dl kakao

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Värm en stekpanna och rosta hasselnötterna.
  3. Vispa äggvitan med hjälp av en köksassistent till ett fluffigt skum. Häll successivt i florsockret med hjälp av en matsked, lite i taget. Vispa på medelhastighet tills att marängen fått hårda toppar.
  4. Hacka de rostade hasselnötterna grovt.
  5. Fyll en spritspåse med maräng och spritsa ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Placera 3 tårtringar över marängen och tryck till (välj en storlek så att de får plats). Fördela nötterna jämnt innanför tårtringarna på marängen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min Avlägsna bottnarna direkt när de är färdiggräddade.

Vaniljkräm

  1. Skär vaniljstången och ta ur fröna ur den.
  2. Koka upp mjölk, vaniljstång, och 10 gram av strösockret i en kastrull under omrörning.
  3. Vispa äggula, resterande socker och maizena i en separat skål.
  4. Häll den kokande vätskan över äggblandningen under omrörning.
  5. Byt från visp till en slickepott. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och byt till en platta med lägre värme. OBS! Rör hela tiden, även i kanterna. Låt krämen sjuda ett par minuter under konstant omrörning tills den tjocknat.
  6. Ta av krämen från värmen och lägg i smöret, vispa tills det löst sig helt. Sila krämen från vaniljstång och eventuell äggula. Kyl krämen.

Tempererad choklad

  1. (Var noga med att chokladen innehåller kakaosmör, annars kommer det inte att gå att temperera). Gör upp ett vattenbad.
  2. Smält chokladen över vattenbadet och värm chokladen till 48-50 grader.
  3. Häll ut 2/3 på en marmorskiva och smeta ut chokladen och dra ihop den igen med hjälp av en palett och en degskrapa så att temperaturen sänks till 27 grader. Var noga med temperaturerna, använd alltid en termometer.
  4. Häll tillbaka chokladen i skålen med den varma chokladen och rör om ordentligt så att allt blandas väl.
  5. Ta temperaturen nu med hjälp av en termometer och säkerställ att den är mellan 31–32 grader.
  6. Är temperaturen över 31,9 grader så får man göra om processen. Är temperaturen lägre än 31,0 så får man försöka hetta upp chokladen väldigt försiktigt via vattenbadet. OBS! Temperaturen måste efter blandning vara mellan 31-32 grader.
  7. Ta fram ett bakplåtspapper. Ta en stor palett och bred ut lite choklad på en plastfilm 5,5 cm bred. Avvakta ca 20-30 sekunder så chokladen hinner sätta sig lite. Sen vrider man ändarna från varandra så att en spiral bildas. Lägg en tyngd på ändarna och låt stelna.

Montering

  1. Vispa grädden ganska så fast så att den är spritsbar. Ta ca 2-3 dl uppvispad grädde och blanda med vaniljkrämen
  2. Pensla ena sidan av marängbottnen med choklad och placera i frys.
  3. Ta ut första botten efter ett par minuter och placera chokladsidan uppåt. Ta en ordentlig sked av vaniljblandningen och bred ut med hjälp av en palett.
  4. Placera nästa marängbotten ovanpå och tryck till lite lätt. Strö på lite hackad choklad. Bred ut grädde på den andra marängbotten med hjälp av en palett.
  5. Vänd på den sista marängbotten upp och ner (platta sidan uppåt) och tryck till lite lätt.
  6. Täck hela tårtan med ett tunt lager grädde. Spritsa ovansidan på tårtan med grädde. Fäst chokladdekor på sidorna och lägg på toppen. Pudra tårtan med kakao med hjälp av en sil.
  7. Fyll en spritspåse med ca 1,5 dl smält choklad och klipp ett litet, litet hål. Lägg ut en platsfilm som har måttet som omkretsen på tårtan + 3 cm, spritsa väldigt tunt diagonalt i två omgångar åt motsatt håll.
  8. Låt chokladen sätta sig i ca 30–45 sekunder, lyft sedan ena änden och placera den mot kanten av tårtan. Tänk på att sträcka filmen hela tiden.
  9. Fäst hela vägen runt och överlappa sista biten så att ringen håller ihop. Ställ i kylen i ca 1 minut så den sätter sig ordentligt. Tårtan är nu klar att serveras.