Schackrutor och dekorerade fjärilar

2 h
20 kakor
Schackrutor och dekorerade fjärilar
Foto: TV4

Med en grunddeg gör du både vackra glaserade fjärilar och klassiska schackrutor.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

28 maj 2015
Visa mer
2 h
20 kakor

Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl

Schackrutor

  • 1-2 tsk kakao

Fjärilskakor

  • 2 msk äggvita
  • 5 droppar citronsaft
  • livsmedelsfärg
  • 2 dl florsocker

Gör så här

  1. Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk.
  2. Dela degen i tre lika stora delar, tillsätt kakao i en.
  3. Lägg dem i plastpåsar och låt vila i kyl minst 30 min.

  4. Dekorerade fjärilar
    En av degarna kavlas ut på mjölat bakplåtspapper och stansas till fjärilar.
  5. Ställ dem i fem minuter i frys innan gräddning så håller de formen.
  6. Grädda kakorna i 175 grader, ca 10 min, kakorna ska inte ta färg så passa dem noga.
  7. Slutligen vispas äggvita, citronsaft och ett par droppar livsmedelsfärg med florsocker. Vispas slät och lite luftigt på ett par minuter.
  8. Doppa fjärilskakorna, skrapa av överflöd mot skålens kant, dekorera med strössel och lägg att torka på bakplåtspapper.
  9. Schackrutor
    De två andra degarna formas till två fyrkantiga stavar av varje färg och läggs samman och får vila 10 min i frys. Sen är det lättare att skära snygga rutor och de håller dessutom formen bättre i ugnen.
  10. Skär kakorna, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 10 minuter, 175 grader. Kakorna ska inte ta färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept