Savoykåldolmar med potatispuré

Savoykåldolmar med potatispuré
Foto: TV4

Savoykålen är en mildare släkting till den vanliga vitkålen. Den har också grön färg som gör de här kåldolmarna extra aptitliga. Färsen till dolmarna ska vara lös, annars blir de hårda. Dolmarna ska vara små och nätta. Servera med potatispuré och rårörda lingon.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 medelstort savoykålhuvud
  • 0,5 dl risgryn
  • 1,5 dl mjölk till riset
  • 1 gul lök
  • 150 g fläskfärs
  • 2 ägg
  • 1,5 dl mjölk till färsen
  • salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 tsk mejram
  • 2 msk sirap
  • 3 msk smält smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär bort stocken på kålhuvudet och förväll det ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Lossa bladen och skär ut den grova mittnerven.
  2. Skölj riset och koka det i mjölken 30 minuter på svag värme till en tjock gröt. Hacka löken och fräs den mjuk i lite smör på medelvärme.
  3. Blanda samman färsen, lök, ägg, mjölk, lite salt, kryddor och ris. Provstek lite för att kontrollera smaken. Lägg en klick färs på varje kålblad och rulla ihop till små dolmar, 12-15 stycken. Lägg dolmarna i ugnspanna eller vid gryta med skarven nedåt och ringla över sirap och smält smör. Stek i ugnen i 15-20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept