Savojkåldolmar

Savojkåldolmar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Savojkåldolmar

11 ingredienser

På sensommaren är kålen som finast och då blir kåldolmarna som godast. Variera de klassiska kåldolmarna med att laga dem av savojkål.

Ingredienser

portioner
  • 1 savoykål
  • 500 g fläskfärs
  • 1 dl kokt ris
  • 1 gul lök, finhackad
  • 100 g tärnade färska champinjon
  • smör, att steka i
  • salt
  • vitpeppar
  • 1,5 dl vatten

Till servering:

  • grönsaker, kokta
  • tomatsås

Gör så här

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i savojkålhuvudet och låt det koka i ca 10 minuter. Då kan du börja bryta loss de yttersta bladen från kålhuvudet. Lägg tillbaka det och koka en stund till, bryt bort blad och upprepa tills all kål är förvälld. Låt bladen rinna av och skär bort den grova bladnerven.
  2. Värm ugnen till 225°. Fräs löken i smör och låt den bli gyllengul och mjuk. Det tar ca 7 minuter. Låt löken svalna. Fräs svampen. Rör ner ris, lök och svamp i färsen. Krydda med salt och peppar. Smörj en ugnssäker form. Fördela fyllningen i kålbladen och rulla till små paket. Lägg dem tätt i formen med skarven neråt.
  3. Slå på vattnet och ställ formen i ugnen i ca 1 timme. Passa så att vattnet inte kokar bort. Efter halva tiden brukar dolmarna ha fått fin färg och kan steka klart under folie.